11.10.2023
335

ЯКЕ NORTHFINDER SOLISKO: БЕЗУСЛОВНИЯТ ИЗБОР НА ПЛАНИНСКАТА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА В ТАТРИТЕ

Туристите ходят на преходи основно тогава, когато е приятно. Планинската спасителна служба обаче работи при всякакво време. Затова е необходимо облекло, което да предпазва спасителите и да им позволява да работят без ограничения.

ЯКЕ NORTHFINDER SOLISKO: БЕЗУСЛОВНИЯТ ИЗБОР НА ПЛАНИНСКАТА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА В ТАТРИТЕ
ЯКЕ NORTHFINDER SOLISKO: БЕЗУСЛОВНИЯТ ИЗБОР НА ПЛАНИНСКАТА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА В ТАТРИТЕ

Да се създаде концепция и да се проектира яке на компютъра не е същото като да се създаде яке, което наистина да е способно да издържи при труден преход в планината, при каране на ски и ски алпинизъм, като в същото време да топли и да не ограничава движенията. И понеже най-ценната обратна връзка е от хората, които спасяват животи на планински терен, възникна сътрудничеството между доброволния отряд на Словашката планинска спасителна служба и Northfinder.

Феро Мразик
Председател на доброволния отряд на Словашката планинска спасителна служба. Опитен планински водач на UIMLA. Работи в Татрите и Непал. От раждането си живее в планините, обхожда ги, изкачва ги и кара ски.

В ТАТРИТЕ РЕШАВАЩА Е УНИВЕРСАЛНОСТТА

Доброволците на Словашката планинска спасителна служба работят във Високите Татри, където понякога времето може да се промени в рамките на няколко минути. В рамките на един ден спасителите могат да преживеят както силно слънце, така и силен вятър, облачност или снеговалеж.

„Накратко, това е обичайната планинска обстановка.“ – Феро Мразик.

Спасителите от Словашката планинска спасителна служба проявиха интерес към якето Solisko, което е от колекцията, предназначена основно за ски алпинизъм. Както казват самите те, днес на пазара много от продуктите са тясно специализирани. Някои са предназначени за активно движение, други пък за пасивно прекарване на времето при ниски температури. Затова търсеха по-универсално решение.

В якето Solisko е използвана изолация Polartec® Alpha® Direct, която, от една страна, гарантира, че човек няма да измръзне при спасителна акция или при асистиране на събития, а от друга страна, добре отвежда излишната топлина, ако на човек му се наложи да се движи. В същото време затоплящата способност на този материал може да се сравни с топлоизолацията, осигурена от пълнежа на зимното и топлещо облекло. Точно това убеди спасителите.

Якето има хибридна конструкция, която подчертава многостранната му употреба. Освен споменатата изключителна изолация, якето е създадено в синхрон с принципа на body-mapping-а и е изработено от няколко добре обмислени материала. 

Зоните на гърдите и рамената са покрити с ветроустойчив материал. Той предпазва надеждно спасителите от силния планински вятър, който иначе би довел до бързото им измръзване. Раменете са частично предпазени с мембрана, която гарантира, че якето ще издържи и на влага, слаб снеговалеж или проливен дъжд.

Задният панел е изработен от изключително еластичния и дишащ материал Blizzard® Thermal Comfort. Благодарение на него, носейки якето спасителите няма да се изпотят дори при голямо физическо усилие, например при пренасяне на тежък товар или ранен човек на труднодостъпен терен.

Разбира се, Solisko не е яке, предназначено за буря, затова имаме мембранно облекло. Неговата задача е да предложи топлинен комфорт и да намали колебанията, влияещи на човешкото тяло в планинска среда.

„Важно е човек да разполага с дреха, в която въпреки че може да бъде бърз поради ниското ѝ тегло, да не му стане студено, когато застане на едно място.“ – Феро Мразик

ЛЕКА, НО ИЗДРЪЖЛИВА

Предполагахме, че при избора на екипировка и облекло за Словашката планинска спасителна служба от първостепенно значение ще бъде теглото, за да не се налага спасителите да носят при труден терен дори и грам повече. Не винаги обаче най-лекото е най-доброто, защото тежестта може да бъде за сметка на издръжливостта, отбелязва Феро. А точно издръжливостта и универсалната употреба са ключови за членовете на Словашката планинска спасителна служба.

За разлика от обикновените туристи, спасителите са на терен при всякакво време. И неведнъж се случва това да е при особено влошено време, когато има най-много злополуки, при които е нужна помощта им. Затова те усещат още по-интензивно всички характеристики на материала, който носят.

THS

СЛОВАШКА ПЛАНИНСКА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА – ДОБРОВОЛЕН ОТРЯД

Основана е през 1997 година като гражданско сдружение и продължава дейността на т.нар. Доброволен спасителен комитет от 1913 година. Последният обединявал скиори, туристи, катерачи и други любители на планините, които предлагали услугите си на спасители. Работата на планинските спасители е трудна както за физиката, така и за психиката, извършва се на сложен терен и при лошо време. Приемането на членове протича на няколко етапа, в които се проверяват не само спортните заложби на кандидата, познанията му и способността му да се ориентира в Татрите, но и отличителните черти на характера му.