11.10.2023
257

RECCO®: МОЖЕ БИ НИКОГА НЯМА ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ТАЗИ ДЖАДЖА. НО ТЯ МОЖЕ ДА СПАСИ ЖИВОТА ВИ

Признаваме си, че в някои наши продукти влагаме незабележима технология, при което винаги се надяваме, че няма да има нужда от нея. Природата крие изненади и цифрите са от значение. При затрупване от лавина рефлекторът RECCO® може да увеличи шанса ви за оцеляване.

RECCO®: МОЖЕ БИ НИКОГА НЯМА ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ТАЗИ ДЖАДЖА. НО ТЯ МОЖЕ ДА СПАСИ ЖИВОТА ВИ
RECCO®: МОЖЕ БИ НИКОГА НЯМА ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ТАЗИ ДЖАДЖА. НО ТЯ МОЖЕ ДА СПАСИ ЖИВОТА ВИ

Как малкият рефлектор може да помогне на спасителите?

Системата за търсене RECCO® се състои от две части. Пасивният рефлектор, който е постоянно с вас като част от облеклото или оборудването ви, изпраща сигнали, чрез които спасителите търсят скиори или затрупани от лавина.

Сигнализаторът достига до 20 метра разстояние, но колкото повече са рефлекторите по вас, толкова по-лесно ще ви открият спасителите. Предимство на рефлектора RECCO® е и неговата глобална употреба – най-разпространената спасителна система използва над 900 ски пунктове и спасителни организации в 32 държави.

Как да проверя дали облеклото ми разполага с функционална система RECCO®?

На пръв поглед може да не забележите рефлектора на облеклото си. Тежи по-малко от 4 грама, но има доживотна годност. Не е нужно да го подменяте, зареждате или да се грижите за него по какъвто и да е начин, функционира като пасивна част от спасителната система на RECCO®. 

Най-важното е да се уверите, че имате поне един рефлектор по себе си, ако планирате ски алпинизъм, каране на ски извън пистата или каквато и да било друга дейност по труден планински терен с повишен риск от лавини. Върху облеклото търсете логото RECCO®: при панталоните по принцип е над нивото на ски обувките, при якетата е върху ръкава или на гърба под качулката.

Продукти на Northfinder с рефлектор RECCO®

Какво още можем да направим за по-голяма безопасност?

Следете времето, опасността от лавини и не се доверявайте само на една спасителна система. RECCO® е пасивна форма на предпазване, която в случай на нужда може да покаже на спасителите вашето местоположение. При затрупване от лавина обаче ключови са първите 10 минути, през които шансът ви за оцеляване може да се повиши чрез лавинен предавател. Настройте го на еднаква честота като тази на приятелите, с които карате ски. При затрупване от лавина често те са първите, които могат да ви достигнат, докато дойдат спасителите.

Подобни публикации

Вижте всички публикации
Вижте още публикации в блогове