11.10.2023
513

PRIMALOFT®: ПУХЕНИ ИЛИ СИНТЕТИЧНИ ВЛАКНА? ПРИ ИЗБОРА НА ИЗОЛИРАЩ СЛОЙ НЕ Е РЕШАВАЩА САМО ЗАТОПЛЯЩАТА МУ СПОСОБНОСТ

Природата знае какво прави. Пухените влакна нямат конкуренция в задържането на топлината. Ако обаче искате да избягате от ниските температури и същевременно да се предпазите от влагата, дъжда и снега, доверете се на влакна, които имат качеството водоустойчивост.

PRIMALOFT®: ПУХЕНИ ИЛИ СИНТЕТИЧНИ ВЛАКНА? ПРИ ИЗБОРА НА ИЗОЛИРАЩ СЛОЙ НЕ Е РЕШАВАЩА САМО ЗАТОПЛЯЩАТА МУ СПОСОБНОСТ
PRIMALOFT®: ПУХЕНИ ИЛИ СИНТЕТИЧНИ ВЛАКНА? ПРИ ИЗБОРА НА ИЗОЛИРАЩ СЛОЙ НЕ Е РЕШАВАЩА САМО ЗАТОПЛЯЩАТА МУ СПОСОБНОСТ

Как работи пухът?

Пухените перца задържат топлината в множество малки въздушни балончета и затова се използват като най-добрия термоизолиращ слой. Разбира се, само дотогава, докато не се намокрят. Намокреният пух не удържа структурата си, престава да топли и съхне дълго.

Как работи синтетичната топлинна изолация?

Полиестерните микровлакна PrimaLoft® също задържат топлината във въздушни балончета. Синтетичната изолация обаче има едно голямо предимство и то е водоустойчивостта. Влакната не попиват водата и оставате сухи и затоплени дори при спортуване в студена и влажна среда.

Primaloft Northfinder

Продукти на Northfinder с влакна PrimaLoft®

PrimaLoft® е едновременно лек и дишащ материал, който не ви ограничава по никакъв начин при движение. Освен водоустойчивостта си, той предпазва и от вятър, и въпреки отличните затоплящи свойства заема малко място. 

В духа на мотото „винаги подготвени“ не можем да спрем да хвалим PrimaLoft®, но ако все още не можете да изберете между пух и синтетика, можете да пробвате и хибридното съчетание PrimaLoft® Down Blend, комбиниращо водоустойчивостта на синтетичния материал с природна топлеща изолация.

Primaloft Northfinder

Как да се грижа добре за изолиращия слой на дрехите ми?

Влакната PrimaLoft® за разлика от пуха не изискват специална грижа. В повечето случаи е достатъчен нежен цикъл на пране при температура от 30°C, като преди първото изпиране задължително прочетете инструкциите на етикета.

Пухените якета и якетата, в които са използвани комбинирани изолации с пух, поверете в ръцете на професионалисти. Ако ги почиствате вкъщи, изпирайте облеклото на щадящи програми, като използвате специални перилни препарати, предназначени точно за този вид функционално облекло, без да добавяте омекотители. Мекотата на пълнежа ще запазите, като при сушенето поставите в сушилнята и няколко топки за тенис. Това ще предотврати сбиването на пуха.

При избора на издръжливо облекло не трябва да забравяте, че освен качествен термоизолиращ слой, дрехата има нужда и от външен слой, предпазващ от вятър и вода. Измокрената материя може да намали изолиращите способности и да ускори излизането на топлината. Ние в Northfinder обичаме да комбинираме влакна PrimaLoft® с леката дишаща материя Pertex® Quantum, която изпъква в комбинацията си с изолиращ слой.

Подобни публикации

Вижте всички публикации
Вижте още публикации в блогове